Blogg

Högljudda barn på tåg

Vad gör man med högljudda barn på tåg? Det är svårt. Man föreställer sig ju att föräldrar inte gillar när man säger till deras barn. Samtidigt föreställer man sig ju att föräldrar inte heller gillar när man säger till dem hur de ska uppfostra sina barn.

För ett tag sedan satt jag på ett tåg på väg neråt Skåne. En typ femårig pojke satt med sina föräldrar på andra sidan gången. Han ropade högljutt om någonting som skedde på mobilen. Jag försökte arbeta på ett ganska kul pruttskämt, men det var omöjligt att koncentrera sig.

Jag gav föräldrarna en kvart att åtgärda situationen. De gjorde absolut ingenting. Det var som om de inte ens hörde någonting. Pojken fortsatte att med jämna mellanrum skrika till. Så jag vände mig om, fångade hans blick och väste högt SSSSSSSSCH. Föräldrarna reagerade fort (härmapor) och hyschade även de den skrikande varelsen som raskt tystnade.

På bio tolererar man inte att barn vrålar. Om man inte är på bebisbio, men då borde man åtminstone ha med sig en barnvagn med en nedbäddad docka, annars tycker folk man är svinkonstig och undrar vad man egentligen gör där.

Att åka tåg med SJ kostar mer än att gå på bio. Om man inte ska ha sådana där specialdesignade 3D-glasögon, då är det nog dött lopp va. Skrikande barn på tåg saboterar någonting andra människor har betalat för. Därför har jag noll procent dåligt samvete över att säga till dem. De här pruttskämten kommer inte skriva sig själva.


Mest lästa inläggen

Jonas Strandberg

Unik svensk standupshow

"Jonas Strandberg, känd och fruktad för sina korta skämt"- GAFFA"Och vet ni...

Jonas Strandberg

Om tejpade snoppar och att misslyckas med en film

Många intervjuer rör framgångssagor, men den här visar andra sidan av mynte...

Jonas Strandberg

Därför ser jag alla filmer med Nicolas Cage

Skådespelaren Nicolas Cage har medverkat 76 långfilmer. Ytterligare 6 är pl...

Jonas Strandberg

Årets bästa grejer

Årets "Det är han från Flintstones"10 Cloverfield LaneÅrets klaustrofobiska...

Blogg

Morgonen efter gig

Vaknar upp på hotellet. Drar på mig jeansen och en av mina alldeles för många randiga tröjor. Det är som i tecknade serier när man får se Kalle Ankas garderob och där hänger tjugo identiska sjömansöverdelar. Man tänkte först att han aldrig tvättar den där skjortan, men förstår sen att det bara är hans fantasi som har dålig hygien.

Rocken hänger över skrivbordsstolen och i innerfickan skymtar en flaska Corona som fortfarande är hel.

Går ner till frukosten där jag är själv. Sätter mig vid bordet precis mitt i rummet för att accentuera det. Tänker att om det vore en film skulle Bill Murray sätta sig här. Äter metodiskt upp mitt berg av pannkakor med sylt, sörplar i mig kaffet och återvänder upp till rummet.

Timmen på hotellet innan man ska åka tillbaka är den mest innehållslösa hotelltimmen. Man packar lite. Sitter på sängen. Sitter på soffan. Kollar på skrivbordsstolen. Sätter sig där en stund. Går tillbaka till soffan. Malou på TV. Stänger av.

Kollar på klockan, drar på mig rocken. Coronan glider nästan ur innerfickan men jag fångar upp den. Kastar ett öga över rummet men jag verkar inte ha glömt något. Skjuter in skrivbordsstolen. Något välter. Går sönder. Börjar lukta. Kunde behöva en limeklyfta.

Mest omtyckta inläggen

Jonas Strandberg

Högljudda barn på tåg

Vad gör man med högljudda barn på tåg? Det är svårt. Man föreställer sig ju...

Jonas Strandberg

Morgonen efter gig

Vaknar upp på hotellet. Drar på mig jeansen och en av mina alldeles för mån...

Jonas Strandberg

Det är skitsvårt att göra bra humor av Trump

Som komiker får man ibland höra "det händer ju så mycket knasiga grejer i v...

Jonas Strandberg

Bakbunden standup

När jag började göra standup för tre år sedan var jag ganska sprallig. En l...

Blogg

Det är skitsvårt att göra bra humor av Trump

 Som komiker får man ibland höra "det händer ju så mycket knasiga grejer i världen nu, det måste vara jättelätt att hitta saker att skämta om".

Framförallt har sådana kommentarer bubblat upp under Trumps kandidatur. Att fördelen med hans seger skulle vara att det åtminstone blir fyra bra år för satir. Jag menar att det är precis tvärtom. Nittio procent av all satir och humor rörande Trump och hans stundande presidentskap har varit katastrofalt oinspirerad och i stort sett bara återgett direkta citat eller skeenden.

Problemet är att när man gör humor av någonting som redan från början är extremt uppseendeväckande, konstigt eller absurt så stannar skämten ofta där. Det är jättesvårt att göra bra skämt av någonting som redan från början tillräckligt avvikande. De stannar vid "Är det inte konstigt att den där gubben sa såhär?".

När jag hör sådana skämt tänker jag alltid "Ja det är konstigt att den där gubben sa sådär. Men vad är din vinkel? Vad har du som humorist tillfört? Vari ligger din ansträngning?"

Om man ska använda sig av humornördiga termer så består nästan alla Trumpskämt enbart av en premiss och saknar en punchline. De är kliniskt sett halva skämt. Som komiker är ens uppgift att göra ett ämne roligt, inte läsa upp tidningsartiklar.

Så ni som tvunget känner att ni måste skriva skämt om Trump nu. Skriv hela skämt, inte halva. Om ni känner att det går lätt, då gör ni inte ert jobb.


Mest kommenterade inläggen