Opinionsblogg

Det är skitsvårt att göra bra humor av Trump

 Som komiker får man ibland höra "det händer ju så mycket knasiga grejer i världen nu, det måste vara jättelätt att hitta saker att skämta om".

Framförallt har sådana kommentarer bubblat upp under Trumps kandidatur. Att fördelen med hans seger skulle vara att det åtminstone blir fyra bra år för satir. Jag menar att det är precis tvärtom. Nittio procent av all satir och humor rörande Trump och hans stundande presidentskap har varit katastrofalt oinspirerad och i stort sett bara återgett direkta citat eller skeenden.

Problemet är att när man gör humor av någonting som redan från början är extremt uppseendeväckande, konstigt eller absurt så stannar skämten ofta där. Det är jättesvårt att göra bra skämt av någonting som redan från början tillräckligt avvikande. De stannar vid "Är det inte konstigt att den där gubben sa såhär?".

När jag hör sådana skämt tänker jag alltid "Ja det är konstigt att den där gubben sa sådär. Men vad är din vinkel? Vad har du som humorist tillfört? Vari ligger din ansträngning?"

Om man ska använda sig av humornördiga termer så består nästan alla Trumpskämt enbart av en premiss och saknar en punchline. De är kliniskt sett halva skämt. Som komiker är ens uppgift att göra ett ämne roligt, inte läsa upp tidningsartiklar.

Så ni som tvunget känner att ni måste skriva skämt om Trump nu. Skriv hela skämt, inte halva. Om ni känner att det går lätt, då gör ni inte ert jobb.


Kommentarer

Kommentera